Anadolu16.com

CHP Kadın Kolları’ndan köylerde örgütlenme hamlesi

CHP Kadın Kolları’ndan köylerde örgütlenme hamlesi
16.02.2021
A+
A-

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, “Göreve geldiğimiz andan bu yana 170 ilçe ve 7 il olmak üzere toplam 177 yerde kadın kolları yönetimleri oluşturduk.” dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Göreve geldiğimiz andan bu yana 170 ilçe ve 7 il olmak üzere toplam 177 yerde kadın kolları yönetimleri oluşturduk. Hedefimizi daha da arttırarak mart ayının sonuna kadar ülke genelinde örgütlenmediğimiz ilçe, bu yılın sonuna kadar ise mahalle ve köy kalmayacak.” dedi.

Nazlıaka, AA muhabirine, geçen hafta gerçekleştirdikleri CHP Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına ve iki ay önce başlattıkları YaşamHak Projesi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Toplantıda öncelikli gündem maddelerinin kadın kolları örgütlülüğünü arttırmak olduğunu ifade eden Nazlıaka, daha fazla kadına ulaşmaları gerektiğini, örgütlü bir güç haline gelmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Partisinin kadın kollarındaki örgütlenme çalışmalarına ilişkin bilgi veren Nazlıaka, şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimiz andan bu yana 170 ilçe ve 7 il olmak üzere toplam 177 yerde kadın kolları yönetimleri oluşturduk. Bulunduğumuz her bir yer ile gözümüz kulağımız halkın yaşadıkları üzerinde oluyor. Bu da çözüm odaklı sağlam adımlar atmamıza sebep oluyor. Hedefimizi daha da arttırarak mart ayının sonuna kadar ülke genelinde örgütlenmediğimiz ilçe, bu yılın sonuna kadar ise mahalle ve köy kalmayacak. Kısacası mahalle mahalle, sokak sokak halkın yaşadığı gerçek sorunları daha güçlü bir sesle ülkenin gündemine getireceğiz. Bu halkın ve kadınların çığlıklarını duymayan kulaklara sesleneceğiz. Suni gündemlerle değil hayatın ta kendisi olarak siyasetin gündemini belirleyeceğiz.”

“YaşamHak Hattı 7 gün 24 saat şiddet mağduru kadınlara hizmet veriyor”

Ülkedeki kadın cinayetlerinin önlenmesi için yaptıkları çalışmalara değinen Nazlıaka, kadın cinayetlerinin önlenmesi noktasında sorunu yaşayanların muhatap alınmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Kadınların yaşadıklarını kadınlardan, kadın hareketinden, bu alanda çalışma yapan STK ve derneklerden başka kimsenin iyi bilemeyeceğini ifade eden Nazlıaka, CHP’nin şiddet gören, mağdur edilen kadınların sığınacakları bir yuva olmasını hedefledikleri “YaşamHak Projesi”ni iki ay önce hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Kadınların haklarını bilmediği için daha çok şiddete maruz kaldığını, avukatlara ulaşamadığını, mağdur olduğu noktada daha çok mağduriyet yaşadığını ve hayatlarını süregelen bir travma ile geçirdiğini dile getiren Nazlıaka, yalnızlaşan kadınların ise şiddete daha açık olduğunu söyledi.

Şiddet gören kadınların yaşadıkları karşısında ulaşabilecekleri bir kurum olmadığını, olanların da düzgün işletilmediğini savunan Nazlıaka, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında hayata geçirdikleri YaşamHak Hattı‘nın (444 82 85), 7 gün 24 saat esasına göre şiddet mağduru kadın ve çocuklara hizmet verdiğini belirtti.

Adli yardım, hukuki ve psikolojik destek, ihtiyaç halinde sığınmaevi, dava takibi ve istenildiği takdirde kadın dernekleri ile iletişime geçmelerini sağladıklarını aktaran Nazlıaka, ayrıca her il ve ilçede bulunan CHP kadın kollarının anında mağduriyet yaşayan kadınların ya da ailelerin yanında olduğunu kaydetti.

Dayanışmayla yaraların sarıldığını bir yandan da bilgi aktarımıyla kadınların haklarını öğrendiğini ifade eden Nazlıaka, bu duygu ve yalnız olmadıkları hissinin ise kadınlara ayakta durma gücü ve kendi hayatları hakkında karar alma cesareti verdiğini belirtti.

“Kadınların sesini duyurabildiği bir dergi çıkaracağız”

Nazlıaka, “YaşamHak Hattı”nı kurmalarının üzerinden iki ay gibi kısa bir süre geçse de sadece telefon hattı üzerinden 128 kadının hayatına dokunduklarına dikkati çekerek “Ayrıca kadın kollarımız ve web sayfamız aracılığı ile de bize ulaşanlar söz konusu. Genellikle yaşadıkları şiddet karşısında avukat talebinde bulunuyor ve psikolojik destek istiyorlar. Dava süreçlerinde yanlarında yer almamızı talep ediyorlar.” diye konuştu.

Kadınların yaşadıkları ekonomik sıkıntılar yüzünden şiddete maruz kaldığını ve gidecek bir yeri, hayatını yeniden kuracak gücü olmadığı için çoğu zaman yaşadıklarına katlanmak zorunda kaldığını dile getiren Nazlıaka, proje kapsamında barolar ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile imzalanan protokoller kapsamında, CHP’li belediyeler ve kadın kolları aracılığıyla sorunları adım adım çözdüklerini anlattı. Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Kurduğumuz kadın örgütlenmemiz ile şiddet gören kadınlar ile daha organik bir bağ içerisinde olmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar 20’yi aşkın baro ile hukuki destek ve adli yardım kapsamında protokol imzaladık. Bunu, baroların olduğu bütün illere yaymayı hedefliyoruz. Önümüzdeki aylarda ise YaşamHak Projesi kapsamında kadınların sesini duyurabildiği, kendi hikayelerini anlattığı ve hakları konusunda bilgi aldıkları yazı dizilerinden oluşan bir dergi çıkarmaya başlayacağız.”

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.