Yurtdışından araç getirmek avantajlı mı?
Yurt dışında yaşayan kişilerin geçici olarak Türkiye’ye araç getirmesi hususunda araç sahibi hiçbir vergi ödemediği için başka şartlar bulunur.
Burada aracın geçici olarak getirilmesi en önemli noktadır. Yani Türkiye Cumhuriyeti’ne kalıcı bir şekilde yurt dışından araç getirmek istiyorsanız vergi ödemek zorundasınız.
Yabancı plakalı aracı (geçici süreyle) getirmek için aranan şartlara bakacak olursak, son 1 yılın 185 günü yurt dışında olmanız gerekir. Bu süre ikamet belgenize göre belirlenir. Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir.
Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz. Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez. Taşıtın ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir.
Dipnot olarak, 185 gün aralıksız yurt dışında kalmanıza gerek yok. Yani bir yıl içinde aralıklı bir şekilde yurt dışında bulunmanız yeterli olacaktır.
Bedelsiz ithalat yöntemi Gelelim en merak edilen konuya. Yabancı plakalı bir aracı gümrük vergisiz olarak satın alıp Türkiye’de tescil ettirmeniz de mümkün.
Bu işleme bedelsiz ithalat denir. Fakat bu durumdan herkes yararlanamaz ve bunun için de belli şartlar gerekir. Eğer bu şartları sağlamıyorsanız ÖTV ve KDV’ye ek gümrük vergisi de ödemeniz gerekir.
Gümrük vergisi ödememeniz için gereken şartlar şunlardır: Türkiye dışında 2 yıl yaşamış ve tekrar ülkeye ikametini taşıyıp yerleşecek olmak. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına bir görevi yerine getirmek için gönderilmek.
Yurt dışında emekli olmak. Türk vatandaşlığına geçecek ve ikametini kalıcı olarak Türkiye sınırları içerisine taşıyacak olmak. Bu şartları sağlamıyorsanız yurt dışından ikinci el araç aldığınızda gümrük vergisi de ödemek zorundasınız.