Aşılama sırası muhtarlarda…
Bakan Koca “Muhtarlarımız salgın döneminde olağanüstü bir çaba gösterdiler. Yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Bölge Değerlendirme Toplantısı’ için geldiği Edirne’de çeşitli temaslarda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü’nde salgınla mücadelede Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli’nde son durumu anlatan ve Türkiye değerlendirmesi yapan Koca, vaka sayılarının neredeyse yarı yarıya düştüğünü ifade etti.
‘VAKALAR YARI YARIYA DÜŞTÜ’
Bakan Koca özetle şunları söyledi: “Edirne’de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Tekirdağ’da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. Çanakkale’de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş oranı Edirne gibi yüzde 50. Kırklareli’nde vaka düşüş oranımız yüzde 35. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58.” Sağlık Bakanı Koca, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca’ya yöneltilen sorular ve alınan cevaplar şöyle:
AŞILAMA SÜRECİ
18 yaş altı için tahmini tarih var mı?
“Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac. Önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik’le ilgili 50 milyon doz, Biontech’le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde bir miktar söyleyebilirim. Yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız.”
Sputnik V ilk sevkiyat takvim belli mi?
“6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. İlk sevkiyatın Mayıs ayı içinde olmasını bekliyoruz. Geldikten sonra güvenlik testlerinden sonra hemen başlanır.”
Yerli aşı Faz-3 çalışmaları ne durumda?
“(Erciyes Üniversitesinin faz-2 aşaması biten aşı çalışması) Bu aşının gönüllülere yapılan Faz-2 uygulamaları bitti, şu an değerlendirmeleri yapılıyor.
Faz-3 aşamasına 1-2 hafta içerisinde geçilmiş olacak. Eğer bizim planladığımız şekliyle, başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum. Bu aşının Faz-3 çalışması da birçok merkezde, şehir hastanesi dahil olmak üzere ülkede birçok merkezde ve yurt dışında olmak üzere planlandı.”
Muhtarların aşılanmasına ilişkin tarih belli mi?
“Muhtarlarımız salgın döneminde olağanüstü bir çaba gösterdiler. Özellikle teşekkür ediyorum, yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak.”