BİLDEF üyelerinden Mardin’e kültürel gezi…
- Haber: BOYBEYİ ÇELİK
Tarihin çok eski dönemlerine uzanan köklü tarihiyle Mardin, kültürlerin kesişme noktasında yer alan özellikli bir şehir. Yapılan arkeolojik kazılarda Cilalı Taş Devri’ne ait buluntulara rastlanan Mardin, tarihin her döneminde ilgi odağı olmuş.
Mardin’de uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş, koruma altına alınmış tarihi yapılar mevcut. Farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserlere ev sahipliğinde bulunan Mardin, tarihi İpek Yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray yer alıyor.
Böylesine zengin kültürel birikimiyle, seyahat tutkunlarının gezi ajandalarında “mutlak surette gezilecek yerler” listesinde yer verdikleri Mardin, her yıl binlerce ziyaretçisine kapılarını açıyor.
Bu kapsamda, kısa adı BİLDEF olan Bursa İl Dernekleri Federasyonu’nun aralarında Mardin’in de bulunduğu Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP) yer alan illeri kapsayan gezi programı, büyük katılıma sahne oldu. Ülke gündeminde de kendine yer edinen gezi, tarihe not düşen pek çok anekdotun yaşanmasını da beraberinde getirdi.
MARDİN’DE ETNİK VE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK
BİLDEF’in GAP bölgesini kapsayan gezisinin ilk durağı Mardin oldu. Gezi ekibi olarak Mardin’e adım atar atmaz kendimizi, efsunlu bir atmosferin masalımsı dünyasında bulduk. Usta bir heykeltıraşın elinden çıkmış hissi veren tarihi taş yapıları, müslümanlığın, hristiyanlığın ve museviliğin birer sanat şaheseri görünümündeki kutsal mabetleri ile bir cetvelle çizilmiş izlenimi veren düzenli sokaklarının tarih kokan evleri, bizi çekim alanına hapsetti.
Tarihte yolculuğa çıkmışız zannıyla adeta büyülendiğimizi hissetik.
Şehirdeki dillerin ve dinlerin çeşitliliği ise kültürel zenginliğin ete kemiğe bürünmüş, ahenkli birlikteliğini yansıtıyor.
Her adım attığımız sokak ve caddede Türkçe, Arapça, Süryanice ve Kürtçe konuşan insanları gördükçe, Mardin’in etnik ve kültürel farklılıkları ortak payda altında buluşturma başarısına bizzat tanık oluyoruz. Bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor elbette.
Her türden görüş, etnik köken ve inanıştaki insanların dostça ve kardeşçe yaşadığı Mardin, huzur ve sükunetin de örnek teşkil ettiği bir şehir. “Mardin bu yönüyle, Türkiye’ye örnek bir şehir” demiş olsam, yanlış söylemiş sayılmam sanırım.
Türkiye’nin 26. büyük ili olma özelliğine sahip bulunan Mardin, Suriye sınırında yer alıyor. 10 ilçesi bulunan kent, tam bir açık hava görünümünde. Mezopotamya Bölgesi’nin stratejik bir noktasında yer alan Mardin aynı zamanda, farklı inanç gruplarının yüzyıllardır barış içerisinde yaşadıkları huzur merkezinin de adresi konumunda. Milattan Önce (M.Ö.) 4500 yıllarına dayanan köklü tarihi ile yüzyıllar içinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’in adı, arapça kaynaklarda “Maridin” süryanice kaynaklarda ise “Marde” olarak geçiyor. Öte yandan, Mardin’in isminin, savaşçı bir kavim olan Ardesir tarafından 3. yüzyılda bu bölgeye yerleşen Maldelerden geldiği de rivayet edilen söylenceler arasında bulunuyor.
BİLDEF’DEN ÖRNEK DUYARLILIK
Gezimizin organizasyonunu gerçekleştiren Bursa İl Dernekleri Federasyonu (BİLDEF) Başkanvekili Hüseyin Görgülü ile bulunduğumuz sohbet ise BİLDEF’in sahip olduğu milli birlik ve beraberliğin hassasiyetini ortaya koyması açısından oldukça değerli ve önemliydi.
BİLDEF olarak düzenledikleri kültür gezileriyle bölgeler arası yakınlaşmayı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Görgülü, çatıları altında 35 il derneğinin bulunduğuna işaret etti.
BİLDEF’in Türkiye’de örneği tek sivil toplum örgütü olduğuna dikkat çeken Görgülü, “Bizim bünyemizde 35 farklı il derneğinin birlikteliği var. İçimizde Edirne var, içimizde Ordu var, Giresun var. Aşağı iniyoruz Antalya var, batıya gidiyoruz Afyonkarahisar var, yukarı çıkıyoruz Çanakkale var. Hepimiz bir aradayız. Gönül birlikteliği kurduk ve dedik ki, biz Bursa’da kardeşliğin örneğini yaşayacağız, yaşatacağız. Hiçbir şekilde ayırt etmeden ayrımcılık yapmadan hepimiz birbirimizi kucaklayacağız. Bunu yaparken de peşin hükümlü olmadan yapacağız. Biz tanımak için bugüne kadar 11 vilayetimizi gezdik. 11 vilayetin şu anda hem hemşerisiyiz, hem kültür elçisiyiz, hem de tanıtım elçisiyiz. Dolayısı ile bundan sonra biz Mardin’in de hemşerisiyiz. Mardin bizim, zaten bizimdi bundan sonra daha çok bizim olacak. Mardin için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğimizden şüpheniz olmasın. Biz sizlerle birlikte varız.” sözleriyle kardeşliğin, birlikteliğin ve beraberliğin önemine dikkat çekti.
BİRLİK VE BERABERLİĞİN SEMBOL ŞEHRİ
Ziyaret vesilesiyle bir araya geldiğimiz Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili ve Mardin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan ise Mardin’in bir kültür hazinesine sahip olduğunu belirterek, BİLDEF gezi heyetini ağırlıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Güneydoğu’daki birlik ve beraberliğin daima süreceğine de işaret eden Duyan, Mardin’le İstanbul’un bütün olduğunu, Mardin gelişmedikçe İstanbul’un dolayısıyla Türkiye’nin de gelişmişliğinden söz edilemeyeceğini sözlerine ekledi.
MARDİN’DE GEZİLECEK YERLER:
– Mardin taş evleri
– Mardin Kalesi
– Mardin sokakları
– Mardin Müzesi
– Hacı Şehmus Mete Konağı
– Kayreriya Çarşısı
– Revaklı Çarşı
– Bakırcılar Çarşısı
– Cumhuriyet Meydanı
– Beyaz Su
– Gurs Vadisi
– Turabdin Platosu
– Eski Mağaralar
– Emir Hamamı