Anadolu16.com

Sağlıklı yaşam süresi

18.05.2022
A+
A-

Yaşamak güzel şey. Sağlıklı yaşamak ise çok daha güzel…

Bu makalemde sağlıklı yaşam süresini etkileyen faktörleri anlattım.

Yaş ilerledikçe bir yandan güç kuvvet azalmaya başlar, bir yandan da şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser, romatolojik hastalıklar, alzheimer hastalığı gibi hayatı zorlaştıran kronik hastalıklara yakalanma riski artar. Aslında yaşlanma süreci de kronik hastalıklara ait risklerin artması ile aynı çerçevede ele alınması gereken bir süreçtir.

Pek çok makalemde anlattığım gibi, doğumla birlikte başlayan mikropsuz iltihabın (kronik inflamasyon) hızı hem yaşlanma sürecinin hızını belirler, hem de kronik hastalıklara yakalanma riskinin düşük veya yüksek olmasına neden olur.

Daha sağlıklı ve daha uzun yaşamak her insanın en doğal beklentisidir. Yaşlandıkça bu arzu daha da ön plana çıkmaya başlar. Hayatı zorlaştıran kronik hastalıklara yakalanmadan ya da bu hastalıkların yıpratıcı sonuçlarını en aza indirerek sağlıklı bir biçimde yaşlanmak ister her insan.

Sağlıksız bir yaşamda baş rol oynayan 5 faktör belirlenip bunlardan kurtulanların yaşamları izlendiğinde dikkat çekici sonuçlar çıkmış ortaya.

İşte o 5 faktör :

  1. Hareketsizlik,
  2. Sigara içmek,
  3. Aşırı alkol almak,
  4. Şişmanlık,
  5. Sağlıksız besin tüketmek.

Çalışmanın yapıldığı merkez; Harvard T.H. Chan School of Public Health. Bu merkezde 38,000 erkek 28 yıl boyunca ve 73,000 kadın 34 yıl boyunca izlenmiş.

BMJ’de yayınlanan bu çalışmanın sonuçlarından bazı örnekler vermek istiyorum;

* 50 yaşında iken beş sağlıksız durumun tamamından kurtulan kadınların yaşam süreleri bu olumsuzluklarla birlikte yaşama devam eden kadınlara göre ortalama olarak 14 yıl daha uzun bulunmuş.

* 50 yaşında iken bu olumsuzluklardan kurtulan erkeklerin yaşam süresi ise, aynı olumsuzluklarla yaşamaya devam eden erkeklerden 12 yıl daha uzun bulunmuş.

* 50 yaşından sonra 20-30 yıl boyunca sağlıklı alışkanlıkların dört veya beşini uygulayan kadınların, yaşam tarzı değişikliğini kabul etmeyen kadınlara kıyasla, yaklaşık 10 yıl daha fazla hastalıksız yaşam sürdüğü anlaşılmış. Bu süre erkeklerde yedi yıl olmuş.

* Kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklardan birine veya bir kaçına yakalanmış olanların sağlıklı yaşam tarzını benimsemeleri halinde yaşam sürelerinin daha uzun olduğu anlaşılmış.

* Sigara içenlerin içmeyenlere göre, obez kişilerin sağlıklı kiloya sahip olanlara göre sağlıklı yaşam sürelerinin daha kısa olduğu belirlenmiş.

Özetle belirtmek isterim ki; sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek yaşamın son baharında hastalıksız ve daha uzun süre yaşama şansını artırmakta. Hangi yaşta olunursa olunsun, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek için geç kalınmış değildir. Zararın neresinden dönülürse kardır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
19 Ocak 2021
3 Mart 2022
10 Mayıs 2022
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.