Bir hayali vardı Yakup Canseven’in, gerçeğe dönen…
Ülkesine, yaşadığı coğrafyaya ilham veren liderler vardır. İşini aşkla yapan çalışanlar ve hayallerini gerçekleştiren insanlar çoğalsın diye tutkuyla mücadele eden liderler. Çünkü her çalışanın, vizyonuyla, davranışlarıyla, tutkusuyla onu peşinden sürükleyecek ve geliştirecek liderlere ihtiyacı var. Bu örnek liderden biri de Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven‘dir.
Kimdir Yakup Canseven?
Hikayesinden biraz sizlere bahsetmek isterim…
Pandemi döneminde araştırmalara başlıyor. Tüm dünya kabuğuna çekilmiş, kendini ticaret bakımından korumaya almışken Yakup Bey… ‘Ülkemiz için ne yapabilirim?’ derdiyle dertleniyor. Bir matematik
mühendisi olarak hayal ediyor trendleri, doğa sevgisini, dünyanın gidişatını yorumluyor, birleştiriyor ve nihayetinde şehir içi elektrikli otomobil üretme kararı alıp bunu yol arkadaşları ile paylaşıyor. Üretim ve ticari başarısından dolayı güvenlerinin tam olduğunu bildikleri arkadaşlarına anlatıyorlar. Bu güvenle arkadaşları inanıyor ve projeye ortak oluyorlar.
Saloni Mobilya, Erhun Metal, Yol Mobilya Orimak Makina ve İyon Mekatronik işbirliği ile şirket kurulur.
Bir mühendislik ekibi kurmaya karar verilir. Kıbrıs’ta daha önce de elektrikli otomobil sektöründe faaliyette bulunan yerli bir firmada tasarım, şase ve batarya ile yazılım konularında liderlik yapmış üç mühendise teklif götürürler. Bu üç mühendis projeye ikna olur ve Yakup beyin hayali olan projede çalışmaya başlarlar. Böylece ilk çekirdek kadroyu kurmuş olurlar. Yakup Bey mesleğinde hep en iyilerle yol almıştır. İnanmış ve canla başla, fedakarlıkla çalışan bir ekip… Kıbrıs’ta bu mühendis arkadaşların ürettikleri araçlar 50’şer bin kilometreleri geçmiştir.
Bu üç lider mühendisi, daha sonra aynı zamanda projenin hissedarı da yaparlar. Yakup Canseven paylaşmayı adaletlice bilen ve paylaşmanın bereket olduğuna inanan bir liderdir. Şu an kendi teknolojisini kendini geliştiren yapısı ile aracın bütün teknolojileri, A’dan Z’ye Amperino’nun. Bataryanın teknolojisi, paketlenmesi ve üretilmesi tamamen Amperino tarafından yapılacak ve yerli olacaktır. Türkiye’de ilk defa bataryada soğutma teknolojisi olarak sıvıya daldırma teknolojisi (immersion cooling) kullanılacak. Gerçek Zamanlı İletişim Sistemi (GİS) ilk defa Amperino mühendisleri tarafından geliştirildi ve araçta kullanılacak. L6-L7 sınıfındaki elektrikli araçlarda kullanılacak hub motor Türkiye’de ilk defa üretildi. L7 sınıfı olarak bilinen elektrikli araçların en üst sınıfı ve şu an hâlihazırda kullanılan fosil yakıtlı M sınıfı araçların bir alt sınıfı olan Amperino’nun A2 ehliyeti ile 16 yaşında gençlerin de kullanabileceği bir segment olarak tanımlanıyor.
Aslında projenin bir amacı daha var: Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve bunun için artık işletmeler şunlara bakacaklar;
- Ne kadar elektrik kullanıyorsunuz?
- Bunun ne kadarını yenilenebilir enerjiden elde ediyorsunuz?
- Geri dönüşümden mamul ürünler kullanıyor musunuz?
- Atıklarınızı nasıl bertaraf ediyorsunuz?
- Bertaraf ederken ayrıştırıyor musunuz?
Bunların hepsi birer parametre olacak. Yoksa ihracat yapamayacaklar veya ürettiklerini çok zor satacaklar. Şahsi karbon ayak izi dahi takip edilebilecek.
Böyle günler çok uzak değil.
Eğer bu önlemleri almazsak, 20-30 yıl sonra dünya yaşanmaz hale gelecek, maalesef çocuklarımıza güzel bir dünya bırakamayacağız. Amperino’nun doğal ekosistemi korumak ve katkı sunmak gibi bir hedefi var. Aracın gövdesini keten esaslı bio-fiber malzemelerden üretmeyi planlıyorlar. Bu sayede hem elektrikli, hem de çok daha çevreci bir araç üretmeyi hedefliyorlar. Bütün bunları hayal edip reele dönüştüren Yakup Canseven Bey’in validesi, Aysel Annemiz 31 Mart Cuma günü rahmeti rahmana kavuştu.
Ülkemizin ihracatına, istihdamına, ekonomisine doğasına böyle bir değer kazandıran Yakup Bey’in annesine Allah gani gani rahmet eylesin.
***
Ana var it doğurur, bela olur millete,
Ana var yiğit doğurur, feda olur devlete…
***
İyi ki Bursamız’da Yakup Canseven gibi hayallerini gerçekleştiren birileri var.
Böyle evlatlar yetiştiren kıymetli annelerimize sonsuz minnettarız.