Bitlis Eren Üniversitesi’nden proje yağmuru
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, pandemi sürecinden en az etkilenen üniversitelerden biri olduğunu belirtirken, gerçekleştirdikleri ve yapacakları projeleri tanıttı.
Özcan ÇİRİŞ- BİTLİS
Uzaktan eğitimin alt yapısının pandemi öncesinde hazır olmasının avantajlarından faydalandıklarını ifade eden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, bu zorlu süreçte projelerimizi de hayata geçirmek için çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi.
Koronavirüs pandemisinden önce de Uzaktan Eğitim Merkezlerinin bulunduğunu hatırlatan Rektör Yardım, “Pandemi sürecinden önce YÖK Dijital Dönüşüm Projesine dahil olup öğrencilerimize Dijital Okuryazarlık Dersi vererek onlara önemli bir birikim kazandırmaya çalıştık. Öğretim elemanlarına yönelik ise Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme dersi verdik ve bunu sertifika ile ödüllendirdik. Böylece gerek öğrencilerimiz gerekse öğretim elemanlarımız açısından önemli bir alt yapı oluşmuş oldu” dedi.
Rektör Yardım, akademisyen ve öğrenci sayısında artışlar yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek, “ Bu durum pandemiden bağımsız bir şekilde gelişti. İhtiyaçlarımıza göre eleman almayı ilke edinen bir üniversite olarak bir hayli aşama kat ettik. Üniversitemizi geliştirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Son iki yılda Güzel Sanatlar Fakültesi’ni aktif hale getirerek üç bölüme öğrenci aldık. Bu kapsamda Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü ile Resim bölümlerine ilk defa öğrenci aldık. Fen Edebiyat Fakültesi’nde sadece Tarih ve Türk Dili Bölümlerinde öğrenci varken şu anda bu bölümlere ilave olarak ilk defa Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji ve Matematik bölümlerine öğrenci aldık. Tarih bölümü bağımsız doktora programı da 2020’de açıldı ve öğrenci aldı. Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Tarih bölümleri TÜBİTAK 2020 Yılı Alan Bazında Yetkinlik Analizi verilerine göre Türkiye üniversitelerinin ortalamasının çok üstünde yer alarak büyük bir başarıya imza attı. İslami İlimler Fakültesi’nin öğrenci sayısında bu dönemde büyük bir artış yaşandı” diye konuştu.
EREN AİLESİNİN EĞİTİME BÜYÜK DESTEKLERİ OLDU
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Yardım, Bitlisli işadamlarından olan Eren ailesinin eğitime ve üniversiteye büyük katkılar sunduklarını da ifade ederek, “Bu süreçte Tatvan Meslek Yüksekokulu’nda dört bölüm varken halihazırda dokuz bölüm mevcuttur ve bölümlerin tamamı doludur. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda da bir artış sağlandı. İlk defa Güroymak Meslek Yüksekokulu’nu bu dönemde açarak öğrenci almaya başladık. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bazı bölümlerinde öğrenci sayılarında bir düşme meydana gelmişti. Eren Holdingle yapmış olduğumuz ortak çalışma ile bu bölümleri tercih edenlere burs verilmeye başlandı ve bu durum büyük oranda telafi edilmiş oldu. Ahmet Eren’in şahsında Eren Holding’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TURİZM POTANSİYELİ İÇİN ÇALIŞMALAR
Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Bitlis’in turizm potansiyeli bakımından çok zengin bir il olduğunu da sözlerine ekleyerek, üniversite olarak bir çok alanda katkı sunmaya çalıştıklarını ifade ederken,
“BİRÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZİ DE TAMAMLADIK”
Rektör Yardım, çok önemli projeleri hayata geçirdikleri gibi yeni projeleri de başlattıklarına değinerek, “2019 yılında yapımı tamamlanan ve geçici kabulü yapılan Bitlis Eren Üniversitesi Akademik Birimler Kompleksini Bitlis’e kazandırdık. Önemli bir projemiz de üniversite kreşidir. Toplam 2 bin metrekareye yakın kapalı alana sahip olan kreşte 9 derslik, 3 uyku odası ve 2 de bilim-sanat odası bulunuyor. Senato Salonu Bitlis’in en modern toplantı salonu olması hedefiyle yenilendi. Yıllardır çözülmeyen ihata duvarı sorunu çözülerek kampüs alanı daha korunaklı bir hale getirilmiştir. Bu sayede kampüs alanında dikimi yapılan 40 bin ağaçlık ormanlık alanın korunması daha kolay hale gelecektir” dedi.
“TÜRKİYE’DE ÖRNEKLERİ OLMAYAN PROJELERE İMZA ATTIK”
Pandemi döneminin projelerine engel olmadığını, aksine proje üreterek, üniversitenin imajını değiştirmeye çalıştıklarını da belirten Rektör Yardım, en önemli projelerini de şu şekilde sıraladı: “En önemli projelerimizden biri üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan Teknoloji Geliştirme Merkezidir (TEK-MER). Kısa süre içinde hayata geçeceğine inandığımız projenin üniversitemize seviye atlatacağına inanıyoruz. Başka bir projemiz de Rahva Kervansarayı’nda yapılacak olan Uluslararası Selçuklu ve Osmanlı Araştırmaları Kütüphanesi’dir. Eren Holding’in katkıları ile kampüs alanı içinde kayak tesisi yapılacak. ”
Rektör Yardım, üniversitenin daha kaliteli eğitim vermesi ve marka olması yolunda çalışmalarını ve yeni tekliflerinin de devam ettiği dile getirdi.