Bursa’da bir lisede daha kayıt parası skandalı!
Bursa‘da Tophane Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kayıt yaptırmak isteyen bir veli TÖBSEN’e ulaşarak kayıt sürecini anlattı.
Velinin kayıt süreci hakkında anlattıkları şu şekilde;
Kayıta geleni önce Rehberlik Odasında Makbuz ile karşılıyorlar. 1 tişört 1 sweeat ve bir de okula giriş kartı için bağış adı altında bizden 5900 TL istediler. İndirim yapın dedik kabul etmediler. Kaldı ki kayıt hakkı kazanılmış bir okul , dışardan hakkım olmadığı halde çocuğumu götürsem kaydetme talep etsem istedikleri parayı belki bir nebze anlarım ama burada kazanılmış bir hak var yerleştirmelerde bize çıkan okul olmasına rağmen bu parayı istediler. İndirimi kabul etmeyip taksit yapalım dediler. TÖBSEN’in ihbar hattını Bursadabugün.com’da görmüştüm. Kayıt parası ve zorunlu bağışın yasal olmadığını bildiğim için parayı gönderirken açıklamaya bağış değil kayıt parası yazdım.
NEREDEYSE HEPSİ KAYIT PARASI İSTİYOR
TÖBSEN’den yapılan açıklamada, “Bursa’da neredeyse kayıt parası istemeyen, veliden para talep etmeyen okul yok gibi. Özelikle Suriye Vatandaşı olan bir çok velinin bize ulaştı. Kayıtlarının yapılmadıklarını söylüyorlar . Konuyla alakalı bir okulu yakın takibe aldık.Çünkü okul hakkında çok sayıda Suriye Vatandaşı tarafından ihbar var. Adres tutmasına rağmen okula kayıt yapılmadığı, sürekli farklı miktarda paraların istendiği iddia ediliyor. Bu veliler bize adres bilgileri, öğrenci kimlik bilgilerini atıp yardım istiyor. Burada kayıt parası talebi dışında eğitim hakkının engellenmesi gibi anayasal bir suç iddiası da var. Sürecin yakından takipçisiz.
“BU HALKIN ÇOCUKLARIMIZIN PARASI”
Milli Eğitim Bakanlığından çocuklarımız için günde ücretsiz bir öğün yemek, içme suyu talep ederken,bu kriz döneminde velilerimizden kayıt parası veya ihtiyaç listesi adı altında para topladığını somut olarak delilleriyle biliyoruz.Bu yasadışıdır.Kamusal.Eğitim bir haktır.Bundan sonra Türkiye’nin her yerinde bu işe girişen müdürlerin peşinde olacağız. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyoruz;2024 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden Maarif Vakfına 5 milyar 702 milyon TL’ye kadar kaynak aktarılma kararı aldınız.Bu halkın çocuklarımızın parası! Nasıl harcandığını bilmediğimiz bu kaynağı kamu okullarına aktarınız. Bu parayı büyük küçük demeden Türkiye’de ki okul sayısına böldüğümüz de okul başı 120 bin TL kaynağın okullara aktarılması anlamını taşıyor. Demek ki bakanlıkta para var. Bu sebeple velilerin cebindeki üç kuruşa göz dikenlere karşı mücadelemiz devam edecek.
“KAMU KAYNAKLARI KAMUSAL EĞİTİMİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN KULLANILMALIDIR”
MEB’in inşaat maliyetlerindeki artışları gerekçe göstererek 184 okul ihalesini iptal ettiği bir dönemde, Türkiye Maarif Vakfı’na MEB bütçesinden kaynak aktarılması büyük bir çelişkidir. MEB’in kamu kaynaklarını iktidarın ideolojik yönelimleri doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında çalışmalar yapan vakıflara aktarması kabul edilemez. Eğitim bütçesinin siyasal amaçlarla oluşturulmuş yapılara aktarılmasına son verilmeli, kamu kaynakları kamusal eğitimi güçlendirmek için kullanılmalıdır. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bursa’da ki kayıt parası skandalından haberdar. Sendika resmi Twitter hesabımızdan her gün Bursa İl Milli Eğitim Müdürüne onları da etiketleyerek çağrı yapıyoruz. Gelin bu sorunu bütün sendikalarla beraber çözelim. Geciktirmeden okullara bu konuda yazı gönderdin, kayıt parası ve zorunlu bağış gibi durumlara girilmemesini isteyin dedik ama Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünden hala ses yok. Milli Eğitim Bakanlığı 14 Ağustos Tarihli Genelgeyi bütün illere gönderdi. Bu genelgeden Bursa İl Milli Eğitim’in de haberi var. Genelgede 6.maddede velilerden kayıt parası alınmayacak diyor. Yerel ve Ulusal Basında bu kadar çıkan Haberlerden sonra bu sessizlik bu durumun Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklediği şeklinde anlama gelmeye başlayacak veliler tarafından. Sosyal medyada Bursa’da kayıt parasıyla ilgili çıkan haberlerin altındaki yorumları okumaları bile yeterlidir Bursa İl Milli Eğitimin. Velilerin iddia ettiği rakamlar korkunç seviyede.
Bütün illere gönderilen genelgede yer alan 6.maddeye göre okullarda para alınmayacağı belirtiliyor.
TÖBSEN olarak diyoruz ki :
Ekonomik kriz; işsizlik ve yoksulluk kıskacındaki ailelerin çocuklarını da doğrudan olumsuz etkiliyor. Maalesef her 4 çocuktan 1’i okula aç gidiyor veya öğün atlamak zorunda kalıyor..Öğrenciler yeterli beslenemediği için derslerine odaklanmakta güçlük çekmektedir. Kantin ticarethaneye dönmüş durumdadır 500ml su 10 TL’dir. Öte yandan bir veli için çocukların okula hazırlık gideri büyük bir yük haline gelmiştir .Dolayısıyla;
1.Eğitim ögretim yılı boyunca özellikle temel eğitimdeki çocuklarımıza her gün ücretsiz bir öğün yemek ve içme suyu verilmelidir.
2.Eğitim ögretim yılı başında özellikle de asgari ücret ve altında geliri olan her aileye ögrenci başı 5000 TL eğitim öğretim’e hazırlık parası verilmelidir.