CUMHURİYET ve ÇOCUKLARIMIZ…
Cumhuriyet, bir ulusun doğuş ve varlığının ispatıdır.
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in cumhuriyeti ilan etmesine kadar geçen süreç, tüm zorlukların aşıldığı, emperyalizme karşı verilen mücadelenin kazanılması sonucu oluşmuştur.
Cumhuriyetimiz, gerçekten çok zorlu bir süreçten geçmiştir. Bu süreçte gerek iç gerekse dış güçlerle birlikte mücadeleye girişilmiş olup, kazanan yüce Türk Milleti olmuştur.
Çocukluğumuzda, tüm resmi bayramlar (23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı) gerek okullar da, gerekse kamu kurum ve kuruluşlar da coşku ve özlem ile kutlanırken, son yıllarda ne yazık ki çeşitli bahanelerle, varlığımızın sebebi bu bayramlar gerektiği şekil ve önemde kutlanmamaktadır.
Bizler, tüm resmi bayramlarımızı coşku ve onurla kutlamaya devam edeceğiz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, 1921’den itibaren kutlanmaya başlandı.
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in, yaşamı boyunca 23 Nisan tarihinde neler yapmış ve yaşamış bu konuşmaları, Prof. Dr. Utkan Kocatürk’’ün, ”Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü” (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı Yayınları) kitabından yazıya dökmek istedim.
O günlerde neler olmuş, bilelim istedim.
23 Nisan 1925;
”Atatürk’ün, vatandaşlara bayram mesajı: ”…Bugünlerde Cumhuriyet, şanlı ordusunun kahramanlığı ve bütün vatan evlatlarının koruma ve yardımı ile büyük bir gericilik tehlikesini bastırmak ve isyan ve ihanetin başlarını Cumhuriyet mahkemelerinin adaletinin pençesine teslim etmiş olmakla bir defa daha parlak bir zafer kazanmıştır.”
Atatürk’ün, orduya bayram mesajı: ”…Memleketi büyük bir gericilik ve gerileme tehlikesine karşı savunma yolunda yeniden büyük zafer kazanan komutanlarımızı, subaylarımızı ve askerlerimizi bu vesile ile selamlarım.”
23 Nisan 1929;
”Atatürk’ün, öğleden sonra Ankara Palas’ta düzenlenen ‘Çocuk Balosu’nu şereflendirmesi…”
23 Nisan 1934;
”Atatürk’ün, akşamüzeri Nuri (Conker) Bey’in evine uğrayışı, kısa bir süre dinlendikten sonra Gazi Orman Çiftliği’nde bir gezinti yaparak Çankaya’ya dönüşü…”
Not: Mehmet Nuri Conker (1881-1937); Milletvekili ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk ve silah arkadaşıdır.
23 Nisan 1935;
”Atatürk’ün, günü Çankaya’da çalışarak geçirmesi…”
23 Nisan 1936;
”Atatürk’ün, akşam üzeri Anadolu Kulübü’ne, gece Karpiç’e gidişi, geç saatlerde Çankaya’ya dönüşü…”
Not: ”Karpiç Lokantası (Ankara Şehir Lokantası), Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde 1928 yılında şehrin ilk modern lokantası olarak hizmete giren ve 1953’te kapanmasına kadar şehrin sosyal yaşamında çok etkili olan lokantadır.” (Vikipedi)
23 Nisan 1936;
”Atatürk’ün, veda ziyaretinde bulunan Sovyet Büyükelçisi Karahan’ı kabulü…”
Tarihten noktalar…
Mustafa Kemal Atatürk’ün değer verdiği en önemli unsur geleceğimiz olan çocuklar olup, onların, çağdaş medeniyet ve bilim ışığı altında eğitimi çok önemlidir.
Son yıllarda olağan hale gelmekte olan, gençlerimizin, yurt dışına giderek geleceklerini güvence altına almak peşinde olmaları bizleri üzmektedir.
104.yıldönümünü kutlayacağımız ’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ ışığı altında tüm gençlerimizin, ülke ekonomisine ‘artı değer’ katkıda bulunarak, güzel ülkeme sahip çıkmaları en büyük dileğimdir.
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, yaşamı boyunca çocuklara sevgi ve güven duymuştur. Bundan dolayı da Cumhuriyeti çocuklara armağan ve emanet etmiştir.
Cumhuriyetimiz, bilimsel çağı yakalamak için, gençlerin eğitimine çok önem vermekte, onları düşünen, sorgulayan, üreten, sonuç odaklı, kısacası biat etmeyen nesiller yaratma fikrini taşımaktadır.
104.yıldönümünü onur ve gururla kutlayacağımız, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.
Sağlık, sevgi ve hoşgörü ile kalınız…