Erdoğan’ın anlattığı Vahdettin anısına tarihçi tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yıldız Sarayı’nın halka açılışında Atatürk ile Vahdettin arasında geçen konuşmayı aktarmasın tarihçiler tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yıldız Sarayı’nın halka açılışında Atatürk ile Vahdettin arasında geçen konuşmayı aktarmasın tarihçiler tepki gösterdi.
Son Osmanlı Padişahı Vahdettin ile arasında geçen diyalogun Erdoğan tarafından sansürlü anlatıldığını düşünen tarihçiler Atatürk’ün görüşme sonrası notlarında “Çok iyi anladığım, veliahtlığında, padişahlığında bütün his ve fikirlerini, temayüllerini, sahtekarlıklarını tanıdığım adamdan nasıl yüksek ve asil bir hareket bekleyebilirdim? Memleketi kurtarmak lazımdır, istersem bunu yapabilirmişim. Nasıl? hemen hüküm verdim: Vahdettin demek istiyordu ki, hiçbir kuvvetimiz yoktur. Tek dayanak noktamız İstanbul’a hâkim olanların siyasetine uymaktır. Benim memuriyetim onların şikâyet ettikleri meseleleri halletmektir. Eğer onları memnun edebilirsem, memleketi ve halkı bu siyasetin doğruluğuna inandırabilirsem ve bu siyasete karşı gelen Türkleri tutuklarsam Vahdettin’in arzularını yerine getirmiş olacaktım” ifadelerini kullandığını söyledi.
Erdoğan’ın anlatısında Vahdettin’in Atatürk’ü Anadolu’ya gitmesi için izin verdiğini ima eden sözlerin olduğunu ifade ederek konuşmanın sansürlü olduğunu açıkladı.
Tarihçi Sinan Meydan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“İşte Erdoğan, o görüşme hakkında Atatürk’ün bu değerlendirmesine yer vermiyor.
Atatürk, Anadolu’ya geçip de kendisine verilen görevin – silahları toplamak, orduları dağıtmak, şuralara son vermek ve dolayısıyla milli direnişi bitirmek- tam tersine halkı direnişe çağırıp Milli Mücadele’yi başlatınca hemen geri çağrıldı. Geri dönmeyince görevden alındı, rütbeleri, nişanları söküldü, idama mahkûm edildi. Öldürülmesinin dine uygun olduğunu yazan fetvalar yayımlandı. Üzerine ihanet orduları gönderildi. Bütün bu kararların altında Vahdettin’in imzası vardı.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Erdoğan dünkü konuşmasında şöyle demişti:
“Gazi Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru’yla yola çıkmadan bir gün önce buraya gelmiş ve Sultan Vahdettin’le görüşmüştür. Gazi Mustafa Kemal, o tarihi görüşmeyi şöyle anlatır: ‘Yıldız Sarayı’nın ufak bir salonunda Vahdettin’le adeta diz dize denecek kadar yakın oturduk. Salonun Boğaziçi’ne doğru açılan penceresinden gördüğümüz manzara şu; birbirine paralel hatlar üzerine düşman zırhlıları bordalarındaki toplar sanki Yıldız Sarayı’na doğrulmuş.
Vahdettin hiç unutmayacağım şu sözlerle konuşmaya başladı. ‘Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir ve tarihe geçmiştir. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa paşa, devleti kurtarabilirsin.’ Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin’e şu cevabı verir; ‘Merak buyurmayın efendimiz, noktainazarı şahanenizi anladım. İrade-i seniyyeniz olursa hemen hareket edeceğim.’ ‘Muvaffak ol’ hitabına mazhar olduktan sonra huzurdan çıktım, ayaklarımızın patırtısını işittirmeden saraydan uzaklaştık.’”