Anadolu16.com

İYİ Partili Subaşı: Kentsel bisiklet ağları hayal mi oldu?

İYİ Partili Subaşı: Kentsel bisiklet ağları hayal mi oldu?
27.10.2022
A+
A-

Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya’da iki gencin ölümü ile sonuçlanan skuter kazasını Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya’da üniversiteye hazırlanan iki gencin ölümü ile sonuçlanan elektrikli skuter kazasını TBMM’ne taşıdı. İki gencimizi kaybettik kazaya neden olan genç sürücünün de tutuklu olduğunu hatırlatarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sorular sordu. Subaşı, soru önergesinde; ‘’Skuterleri kim denetliyor, yollarımız hazır mı?, kaç kilometre bisiklet yolu açtınız, bu konuda çalışmanız var mı?’’ diye sordu. Subaşı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’ da , ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz verdiği bisiklet Yolları ne oldu?’’ diye sordu.

Hasan Subaşı, iki ayrı soru önergesinde konu ile ilgili yasal düzenlemeleri hatırlatarak; şunları söyledi:

’’ 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 66. Maddesi uyarınca “Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa, bisiklet ve elektrikli skuterlerin taşıt yolunda, yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde sürülmesi yasaktır.” Ancak ayrı bisiklet yolu veya şeridi olmayan yerlerde ise otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılamıyor.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 7. Maddesiyle Karayolları Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri arasında ‘Trafik güvenliğinin ve teknik koşulların sağlandığı yerlerde, banketleri bisiklet şeridi olarak işaretleyerek bisiklet ve elektrikli skuter kullanımına uygun hale getirmek’ yer almaktadır’’

Yerel yönetimlerin bütçesi yetmez

Hasan Subaşı Bakan Kurum’un cevaplandırmasını istediği soru önergesin de de, Türkiye’de bisiklet altyapısına yönelik merkezi yönetim finansman desteğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, belediyelerin projelerine sağladığı kısmi finansman ile sınırlı olduğunu belirterek, ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Ağustos 2018’de ‘100 Günlük İcraat Programı’ açıklamıştı. İcraat Programı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için ayrılan kısımda 6 bin kilometre bisiklet ve yeşil yürüyüş yolu hedefi verilmişti. Ancak 12 Aralık 2018’de açıklanan İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nda bu hedef 40,8 kilometre bisiklet yolu, 3,5 kilometre yeşil yürüyüş yolu olarak değiştirildi’’ diye konuştu.

Kentsel Bisiklet ağları hayal mi oldu?

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2021 yılında “Türkiye Bisiklet Yolu Ağı Master Planı“ hazırladığını da dile getirerek; ‘’ Plana göre, yerleşik alanlar içinde farklı amaçlarla yapılan kısa mesafeli bisiklet yolculuklarına ev sahipliği yapacak ve bisiklet yolculuklarının büyük bölümünü oluşturacak “Kentsel Bisiklet Ağları” oluşturulması hedeflenmektedir. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2022 Bütçe Sunumunda yaptığı açıklamada toplam bisiklet yolu uzunluğunun 480 km olduğunu açıklamıştır’’ dedi.

Söz konusu kazada, bilirkişinin her iki tarafın da suçlu olduğuna karar verdiğini, ancak ortalıkta dolaşan binlerce skuterin hiç bir kurum tarafından denetlenmediğini de hatırlatan Hasan Subaşı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplandırması istemi ile şu soruları yöneltti:

1-Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar bisiklet ve elektrikli skuterler kullanıma uygun hale getirilen kaç km yol bulunmaktadır? Bu yerler nerede yer almaktadır?

2-Bakanlığınız tarafından bisiklet ve elektrikli skuterler kullanımının güvenli hale getirilmesi için yaptığınız çalışmalar, hazırladığınız plan ve programlar nelerdir?

3-Elektrikli skuter kullanımı için belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı konusunda yeterli denetim yapılmadığı gibi, denetimin kim tarafından yapılacağı da belirsizdir. Bu nedenle, Belediyeler, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışmalarınız var mıdır?

Subaşı ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a da şu soruları yöneltti:

1-Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük İcraat Programında hedeflenen 6 bin kilometre bisiklet yolunun ne kadarı tamamlanmıştır?

2-Bakanlığınızın, gün geçtikçe kullanımı artan elektrikli skuterlar ile seyahatin güvenli hale getirilmesi için gerekli ayrılmış özel yolların yapılması için Belediyelere ayrılan bütçeniz ne kadardır? Bu bütçenin artırılması için çalışmalarınız var mıdır? 2020 yılından itibaren Bakanlığınız tarafından destek verilen kaç proje olmuş, bu projelere ne kadar kaynak aktarılmıştır?

3-Türkiye Bisiklet Yolu Ağı Master Planı kapsamında yapılması hedeflenen Kentsel Bisiklet Ağları’nın ne kadarı, yapılmış, ne kadarı yapım aşamasındadır?

4-Elektrikli skuter kullanımı için belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı konusunda yeterli denetim yapılmadığı gibi, denetimin kim tarafından yapılacağı da belirsizdir. Bu nedenle, Belediyeler, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli çalışmalarınız var mıdır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.