Kiranız 20.000 TL İse Yeni Kiranız Bu Kadar Olacak?
Konut kiralarındaki yıllık zam oranı, yeniden TÜFE 12 aylık ortalamasına göre hesaplanacak şekilde düzenlendi. Bu kapsamda, ortalama 20 bin liralık kira ödeyen bir kiracı, yüzde 65.07’lik zamla birlikte 13 bin lira daha fazla ödeme yapacak. Böylece aylık kira bedeli 33 bin liraya çıkacak.
Önceki gün açıklanan enflasyon verilerine göre tavan zam oranı yüzde 65.07 olarak belirlendi. 2 Temmuz itibarıyla yıllık zam dönemi gelen konut kiracıları, bu oranda zam yapacak. Ev sahipleri ise bu oran üzerinde zam talep edemeyecek. Enflasyon düşüş trendine girmiş olsa da yüksek seviyeye ulaşan konut kiraları için yüzde 65 büyük bir fark yaratacak.
İSTANBUL’DA KİRALAR UÇUYOR
Yapay zeka ile veri analizi yapan Endeksa’ya göre, İstanbul’da ortalama kira 20 bin lira seviyesini aştı. Bu durumda, 20 bin lira kirası olan bir tüketici, yüzde 65’lik zamla birlikte kirasını 33 bin liraya çıkaracak. Konut piyasasında bozulan arz talep dengesi ve enflasyonist ortam nedeniyle artan kiraları dengelemek için hükümet, 8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirmişti. Bu karar iki yıl uygulanmıştı. Ancak 2 Temmuz 2024’ten sonra kira zamları TÜFE ortalamasıyla yapılmaya başlandı.
KİRACILAR NE YAPMALI?
Kirası 15 bin lira olan bir tüketici, zam dönemine göre 6 bin lira fark ödeyecek. Yüzde 65.07’lik üst sınır, daha yüksek oranlarda zam yapılmasını engelleyecek. Ev sahipleri, bu oran üzerinde zam talep edemeyecek.
5 SORU 5 CEVAP
TÜFE 12 aylık ortalamasının üstünde zam talep edilebilir mi?
Mevcutta TÜFE ortalaması yüzde 65.07 oldu. Zam için üst sınır olarak bu oran kabul ediliyor. Kanunlara göre, kira sözleşmelerinde TÜFE ortalaması üzerinde yazılan her türlü oran geçersiz sayılacak.
Daha önce yüzde 25 zam yapılmış ise ev sahibi yeniden zam isteyebilir mi?
Örneğin nisandan nisana yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulandı. Ev sahibi yeni bir zam dönemi için nisan 2025’i bekleyecek. Kira bedelleri, sözleşmenin yenileme ayında belirlenir ve kanun değişikliğinin ardından kira bedelinin yeniden belirlenmesi, ara zam yapılması hukuken geçersizdir.
Yüzde 65.07 altında daha düşük sabit bir zam belirlenebilir mi?
Evet, TÜFE ortalaması altında sabit bir zam sözleşmeye eklenip uygulanabilir.
Dava süreci devam eden kiracılar ne yapacak?
Dava sürecinde olan kiracılar da yenileme döneminde yasal oranı uygulamak zorunda.
İş yerleri için uygulama nasıl olacak?
İş yerleri için kirada bir zam sınırı uygulanmadı. Onlar için mevcut TÜFE ortalama sistemi devam ediyor.
Yeniden düzenlenen zam oranları, kiracıları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Bu değişikliklerin piyasa üzerindeki etkilerini zaman gösterecek.