Malatya Kayısı Pazarı şehir dışına taşınıyor
Malatya ekonomisine her yıl 2,5 milyar liralık gelir sağlayan Malatya Kayısı Pazarı, yeni modern pazaryerine kavuşacak.
MALATYA (İGFA) – Malatya’da Teknoloji Bakanlığı’nın finanse ettiği Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi”nin imza töreni yapıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcıları ve ilgili şube müdürleri katıldı.
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uyguladığı Cazibe Merkezleri Destekleme Projesi kapsamında cazibe merkezi oluşturma amacıyla ilave kaynaklar sağlandığını belirterek, “Ajans olarak iki cazibe merkezi için bu kapsamda destek alıyoruz. Malatya’da 6 projeyle Cazibe Merkezi Oluşturma ve Destekleme Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız toplamda 104 milyon liralık proje hacmi ve 61 milyon lirası ajans katkısıyla yapıyoruz” dedi.
Kentsel tasarım projesi ile Şire Pazarı’nın mevcut durumunun ortaya çıkacağı gibi, kayısı ticaretine profesyonel bir altyapının da oluşturulacağını kaydeden Genel Sekreter Yoğunlu, kayısı ticaretini uluslararası standartlara taşıyacak bir proje olarak Ajans aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi’ne destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise yaptığı konuşmada, kuru kayısıda son zamanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Bugün 100 bin tona yakın ihracatını gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 300 milyon dolar gelir elde ettiğimiz bir ürün artık bir bölge ürününe dönüşmüştür. Kayısı bu bölgedeki en önemli iyileştirme kaynağının başında gelmektedir. Dolayısıyla bu ürünün alınıp satıldığı alanın muhakkak dünyadaki en önemli ticaret merkezi ile eş değer olması noktasında Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifadeleri var. İnşallah bu proje Malatya’nın son yıllarda en kıymetli en önemli projelerinden bir tanesi olacak” diye konuştu.
GÜRKAN: “MALATYA İÇİN ELZEM BİR PROJE”
Öte yandan Türkiye’ye örnek olacak projeleri hayata geçirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ise, Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte Lisanlı Soğuk Hava Deposu Projesi’ni gerçekleştirdiklerini anlattı. Dünya Kuru Kayısı Başkenti olan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’nin Malatya’da yapıldığı ve ihraç edildiği bir merkezde şehre yakışan, yaraşan bir Şire Pazarı’nın olması çok elzem olduğunu kaydeden Başkan Gürkan, “Geçmişte yapılması gerekirken gecikmiş bir hizmet olarak değerlendiriyoruz. Borsa Başkanımızın ifade ettiği gibi yıllık 100 bin ton kuru kayısı ihracatının getirisi 300 milyon dolar civarında bir rakamı telaffuz ettiler. Bu Malatya için önemli bir katma değerdir. Ancak yeterli değildir” dedi. Kuru kayısının dünya piyasasında 5 milyar dolara yakın bir girdisi olduğunu kaydeden Gürkan, “Pazarımız, Lisanslı Soğuk Hava Deposu’nun yapımı ve diğer tesislerin hizmete girmesi ile birlikte Malatya kayısısı hem Malatya açısından hem de Türkiye açısından önemli bir ürün olma noktasında emin adımlarla ilerleyecektir. Kayısıyı sadece gıda boyutuyla değil kozmetik ve sanayi boyutuyla da değerlendirme çalışmalarımız sürmektedir” dedi.