Öğrenciler, zeka oyunlarına farklı bir bakış açısı kattı
Bursa Osmangazi Sakarya Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, Türkiye’nin farklı illerinden 9 öğretmen ve 40 öğrenci ile birlikte yürüttüğü “zeka oyunları ile derslerimi daha keyifli öğreniyorum” projesi ile derslerini eğlenerek çalışmayı öğrendi.
Mart ayında başlayan ve dijital ortamda yürütülen ve Bursa, Osmangazi Sakarya Ortaokulu’nun proje kurucusu ve ortağı olduğu “zeka oyunları ile derslerimi daha keyifli öğreniyorum” adlı eTwinning projesinde sona gelindi.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden 9 öğretmen ve 40 öğrencinin bir araya gelerek Mart 2021 tarihinden bu yana yürüttüğü proje kapsamında; öğrencilerin zeka oyunlarını ders müfredatına ve konularına entegre etme çalışmaları yapıldı.
Proje hakkında bilgi veren Osmangazi Sakarya Ortaokulu’nun proje yürütücüsü Ahmet Akan, “zeka oyunları ile derslerimi daha keyifli öğreniyorum” projesi ile amaçlarının, öğrencilerin hem zeka oyunlarını oynaması, hem de müfredata uyarlı ders konularını öğrenmesi olduğunu söyledi.
”ÖĞRENCİNİN DERSE ÖNYARGISI AZALDI”
Zeka oyunları ile derslerin daha keyifli öğrenilmesinin hedeflendiğini belirten Proje yürütücüsü Akan, ”Projede öncelikle hangi zeka oyunlarının derse entegre edilebileceği ortaklarla kararlaştırıldı. Bu oyunlar; anagram bulmaca, sudoku, resfebe, abc bağlamaca ve eşleşme oyunlarıdır. Sonra her okul ekibine seçilen zeka oyunlarının kuralları öğretildi. Bu amaçla; fen bilimleri, sosyal bilgiler, matematik, teknoloji ve tasarım, Türkçe ders konuları tespit edildi. Daha sonra her ortak, belirlenen ders alanlarında seçilen zeka oyunlarını ekipleri ile birlikte entegre ettiler. Bir ölçüde zeka oyunlarına farklı bir bakış açısı katmış olduk. Örneğin sudoku orijinal oyununda sayılar varken, biz sosyal bilgilerin içeriğini kapsayan kelimeler yazdık. Sunumlar oluşturuldu ve dijital ortamda etkileşimli şekilde paylaşımlar yapıldı. Çalışmamız ortaokul düzeyindeki öğrencileri kapsamakta. Derslerin zeka oyunlarına entegre edilerek işlendiğinde; öğrencilerin daha çok hoşuna gittiği ve derslere olan ön yargıların azaldığı gözlendi.” diye konuştu.
Proje yürütücüsü Ahmet Akan, üç aydır dijital ortamda yürütülen proje ile öğrencilerin; zeka oyunlarını ve oyunlarla ders işlenebileceğini, web2.0 araçlarını kullanmayı, işbirlikçiliği, pandemi sürecinde farklı öğretmen ve öğrencileri tanıma fırsatını bulduklarını belirtti ve proje sonunda öğrencilerin e-kitap, e-sergi ve ortak FİNAL ürünü (9×9’luk derse uyarlı sudoku) oluşturarak yaptıklarını sanal ortamda paylaştığını dile getirdi.
eTwinning projesine katılan okullar:
Bursa/Osmangazi, Ahmet AKAN , Sakarya Ortaokulu,
Manisa, Saadet KONUK; Atatürk Ortaokulu
Kocaeli/Körfez, Serdar BAŞ; Seka Çocuk Dostları ortaokulu
Bursa/Nilüfer, Selvi FİDAN; Şehit Murat Alkan İmamhatip Ortaokulu
Bursa/Nilüfer, YASEMİN ÖZER ÖZDEMİR; Nilüfer İsmail Kadriye Solakoğulları Ortaokulu
Konya, Mustafa DEMİREL; Erdem Bayazıt Ortaokulu
Manisa, Burcu BALIKÇI; Mehmet Suphi Egemen Ortaokulu
Gaziantep, Mihriban UÇAK; Samiye Teymur Emine Ulusoy Ortaokulu
Kocaeli/İzmit, Emine ÖZDEMİR; 7. Boru Ortaokulu
ile öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşen proje, 2021 Mayıs ayı sonunda sona erecek.
eTwinning nedir?
2005 yılında Avrupa Komisyonunun öğrenme programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning uygulaması; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak eğitim kurumları ve öğrenciler arasında iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmak amacıyla oluşturulan bir platform olarak biliniyor.