Turizm sezonu yaklaşırken Bursa…
Turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Bursa’da hazırlıklar da başladı,
Bursa turizmi için ilk çalışma İznik’te Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, İznik Belediyesi ve İznik Alan Başkanlığı ortaklığında gerçekleştirilirken 15 farklı anıtsal esere tanıtım panoları yerleştirildi.
İznik için ne yapılsa azdır, lakin şunu da unutmamak lazım; Hıristiyan alemi İznik’e turizm konusunda boykot uygulamaya devam ediyor ve yerli turist de İznik için yeterli gelmiyor.
Kimse dillendirmese de ben not düşmüş olayım; bugün Fener Rum Patriği, Bursa’ya turizm ambargosu uyguluyor.
Turizm konusunda Bursa Turizm Platformu da Büyükşehir Belediyesinin organizasyonuyla bir araya gelerek 2021 yılı için neler yapılmasını tartıştı.
Bursa Turizm Platformu Başkanı Murat Saraçoğlu, “Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarına ulaşmak, Uludağ’ın 12 ay turizme hizmet etmesi, hızlı tren projesinin bitirilerek iç turizmin geliştirilmesi, dağ köylerinin turizme kazandırılması, film, dizi ve reklam çekimlerine ev sahipliği yapmak, ‘Herkes kendi şehrinin 1 günlük turisti olsun’ projesi ile Bursalıların da turizm sektörüne katkı sağlaması” konularını dile getirdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise toplantıda yaptığı konuşmasında, “Turizme yönelik daha doğru ve sağlıklı hedefler belirlemek için turizm profesyonellerinden de destek alıyoruz. Bu konuda dünya ile iyi entegre olmalıyız. Benden önce de, sizden önce de bu koltuklarda oturanlar elbette turizmle ilgili bir takım çalışmalar yaptı. Ancak daha çok işimiz var. Bu kervan yola çıktı, sağlıklı bir şekilde devam ettirmek hepimizin boynunun borcu, bu şehre karşı hepimizin görevi. Turizm işi uzun ince bir yol. Doğru adımlarla bunu şehir adına bir güce dönüştürebiliriz” dedi.
Turizmden Bursa hak ettiği payı bir türlü alamıyor. Yetkililer her ne kadar eldeki imkânlarla projeleri hayata geçirmeye çalışıyor olsalar da sonuç olarak yeterli olmuyor.
Büyükşehirler için turizmden pay almak bir konsept işi. Dünya şehirlerine baktığımızda turizmden yılda 45-50 milyar dolar gelir elde eden şehirler var. Bu şehirlerin turizm projelerini incelediğinizde Bursa ile kıyaslarsanız sahip olduğumuz değerlerle bir adım önde olduğumuzu görürsünüz. Un var, yağ var, şeker var ama helvayı yapacak bir usta henüz bulunmuş değil.
Örneğin; Bursa’da keşke turizm koordinasyon merkezi olsa; bütçesi ve yetkisi dâhilinde tek elden tarihi eserlerin restore edilmesi, turizm bağlantılarının bu oluşumda koordine edilmesi fikrimce daha uygun olurdu. Bursa’nın bir bütün içinde anlatılması ve dijital ortama aktarılması bir başka yapılması gerek proje olarak sayılabilir.
Bursa halkının ise turizm konusuna entegre edilmesi, yakın zamanda olacak bir şey değil belki; bundan sonraki nesillerde olabilir. Lakin şu an pek mümkün gözükmüyor. Zira köylerimizin tarihini yazmış değiliz. Mesela Bursa’nın çok fazla eski Rum köyü var. Bu köylerde tarihi kalıntılar, hatta bazılarında kale ve garnizonlar var, ama bilmiyoruz.
Turizm konusunda yapılan her şeye eyvallah… Ama yapmamız gereken çok iş var, önce düşüncede…